Premiäranlöp för världens första metanoldrivna containerfartyg

Under tisdagen samlades kunder och medarbetare på Maersk och HallandsHamnar för att fira premiäranlöpet av Laura Maersk i ett regnigt Halmstad. Intresset var stort för att få gå ombord och få en rundtur på det 172 meter långa fartyget. Laura Maersk är det första containerfartyget i världen som drivs av grön metanol. Intresset för metanoldrift är stort och idag finns det drygt 170 fartyg med metanoldrift på beställning i de globala orderböckerna.

Laura Maersk kommer att trafikera slingan Bremerhaven – Helsingborg – Halmstad – Fredericia – Kalundborg med stopp i Halmstad på tisdagar. Det är framför allt importgods till detaljhandeln och export av recyclinggods och skogsprodukter som kommer att transporteras via linjen.

– P. Møller – Maersk har som mål att nå nettonollutsläpp av växthusgaser till 2040 och vi är glada över att samarbeta med HallandsHamnar i Halmstad. Våra partners hjälper oss att uppnå våra ambitiösa gröna mål och ger våra kunder en dörr-till-dörr-tjänst som hjälper dem att minska klimatavtrycket i sina värdekedjor. Ingen kan lösa uppgiften ensam och vi behöver bra samarbetspartners så att den gröna omställningen av sjöfarten kan lyckas i tid, säger Birna Odefors, Nordic Managing Director hos A.P. Møller – Mærsk.

Det nya partnerskapet innebär inte bara en unik möjlighet för företag i regionen att få tillgång till en hållbar och effektiv logistiklösning. Det utgör också en betydande milstolpe för både HallandsHamnar och regionens övergripande miljöarbete.

– Hållbarhet är en central del av vår övergripande strategi,” säger Henrik Nanfeldt, produktionschef på HallandsHamnar. Att få välkomna Maersk och deras metanoldrivna fartyg ligger helt i linje med vårt hållbarhetsarbete. Det visar också att omställningen inom sjöfart börjar ta fart och ställer krav på att vi på hamnsidan arbetar aktivt med att minska vår klimatpåverkan och möta våra kunders behov av hållbara logistiklösningar, säger Henrik Nanfeldt, produktionschef HallandsHamnar.

Om Laura Maersk:
Lastkapacitet: 2100 TEU
Längd: 172 meter
Bredd: 32 meter
Djupgående: 11 meter
Maxfart: 17 knop

Namnet ”Laura” kommer från rederiets första ångbåt från 1886. Och precis som dagens Laura Maersk hade fartyget en stor inverkan på sjöfarten.

Senast uppdaterad:  2024-02-21 15:39

Dela: